achillespeesklachten

Welke soorten achillespeesklachten zijn er?

Er is een nieuwe multidisciplinaire richtlijn met betrekking tot achillespeesklachten, ook wel achillespees tendinopathie genoemd. Deze richtlijn is samen met sport- en huisartsen ontwikkeld met afstemming tussen de orthopedie, fysiotherapie en radiologie. Achillespeesklachten komen veel voor, zowel bij sporters als bij niet-sporters. Klachten aan de achillespees kunnen varieren van erg licht tot langdurig en kunnen grote beperkingen geven tijdens de dagelijkse gang van zaken en sport.
Achillespeesklachten

Achillespees tendinopathie

De klachten in het peesgebied bevinden zich meestal 2 tot 7 centimeter boven de aanhechting van de pees op de hak. Deze klachten uiten zich vooral in pijn (bij belasting en aanraking) en lokale zwelling. Daarnaast zitten er ook klachten in de aanhechting, welke te vinden zijn tot 2 centimeter boven de aanhechting. Hier kan ook zwelling en een pijnlijke palpatie herkenbaar zijn.  Bij twijfel kan altijd een verwijzing naar huisarts of specialist plaatsvinden, bijvoorbeeld bij een haglundse exostose. Hier kan om specifieke redenen een echografisch onderzoek, rontgenfoto of een MRI overwogen worden. Onderzoek is gedaan naar de effecten van verschillende behandelingen bij verschillende medici.  
Achillespees tendinopathie

De behandelingen

Onderzoek is gedaan naar de effecten van verschillende behandelingen bij verschillende medici. Afwachten (wait-and-see); Er zal op korte termijn vrij zeker geen verbetering plaatsvinden. Educatie en oefentherapie; Uitleg over de aandoening en prognose. Staken van provocerende sport- en/of werkactiviteiten. Vervangen door niet provocerende sportbelasting, rustige opbouw. Programma van 12 weken om spierkracht op te bouwen. Deze aanpak wordt in eerste instantie aanbevolen. Bij onvoldoende resultaat kan het volgende overwogen worden. Extracorporale shockwave therapie (ESWT); Na 3 tot 5 sessies shockwave zouden er verbeteringen te zien moeten zijn. Indien geen duidelijke verbetering heeft verder behandelen geen verwacht effect. Overige therapieen; Nachtspalk, inlays, fricties, UG, injecties, acupunctuur twijfelachtig resulaat. – Fysiotherapie Uiteraard bekijken wij bij Fysio- en Manuele Therapie Bas de gehele bewegingsketen. Zo kunnen er oorzaken gevonden worden in de mobiliteit van de grote teen of enkel. Ook kan de mogelijke verkeerde stand van de voet van invloed zijn. Hiervoor werken we eventueel ook samen met een podotherapeut. Geïnteresseerd in de volledige richtlijn?

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

3 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Fysio Volleybal toernooi! @saskiaijsseldijk eerste rondje van jou voor de gratis reclame? Team “Berkelse Elegancie” ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
🏀 🤕 👍🚀 𝐍𝐢𝐞𝐮𝐰 𝐒𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠𝐬𝐯𝐞𝐫𝐛𝐚𝐧𝐝: 𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐅𝐢𝐯𝐞 & 𝐅𝐲𝐬𝐢𝐨- 𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥𝐞 𝐓𝐡𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞 𝐁𝐚𝐬! 🚀De eerste samenwerking voor het volgende seizoen is gesloten. We zijn verheugd om aan te kondigen dat High Five een sportieve samenwerking aangaat met Fysio- en Manuele Therapie Bas voor het komende seizoen! 🏀💪Waarom deze samenwerking?Bas Verdegaal, oud-basketballer, brengt met zijn bedrijf een berg aan ervaring en expertise mee naar ons Plus Programma. Met een achtergrond in zowel de sport als de fysiotherapie, zijn Bas en zijn collega’s perfect gepositioneerd om onze atleten van het Plus Programma te ondersteunen bij hun fysieke ontwikkeling.We kijken ernaar uit om samen te werken met @basverdegaal en @hannah_joosten en zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking onze Plus Programma atleten enorm ten goede zal komen.Blijf ons en Fysio Bas volgen voor updates over deze nieuwe samenwerking! 🌟#highfivetilburg #fysiotherapie #samenwerking #tilburgbasketball #h5plusprogram #sport #gezondheid ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook

3 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Onze topper Anne vandaag in de krant! ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest