Parkinson
Wat is Parkinson?
De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening, hierbij sterven zenuwcellen af die voor de aanmaak van dopamine zorgen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan dopamine in de hersenen, dit tekort zorgt voor het ontwikkelen van symptomen die bij de ziekte optreden. Naarmate de ziekte vordert nemen de klachten toe en breiden deze zich uit. De ziekte begint vaak tussen de leeftijd van 60-65 jaar. Waarom iemand die ziekte van Parkinson krijgt is nog niet bekend, er is wel een vermoeden dat genetische factoren en omgevingsfactoren een rol spelen.
Symptomen
- Bewegingstraagheid, ook wel bradykinesie. Het starten van een beweging kan moeilijk zijn, maar ook traagheid tijdens het bewegen kan voorkomen.
- Spierstijfheid, ook wel rigiditeit. Er is een verhoogde spierspanning aanwezig in bijvoorbeeld de armen, benen en de romp.
- Schudden, trillen of beven van een ledemaat, ook wel tremor. Vaak is deze tremor aanwezig in rust.
.
Parkinson
Behandeling
Wij zijn aangesloten bij het ParkinsonNet. Dit is een landelijk netwerk waar ruim 3700 zorgverleners bij aangesloten zijn. Het doel is om door krachten te bundelen en de expertise te vergroten van de zorgverleners om een zo best mogelijke zorg te leveren voor mensen met de ziekte van Parkinson / a-typische parkinsonisme.
Fysiotherapeuten en oefentherapeuten Cesar en Mensendieck proberen de balans, lichaamshouding, lichamelijke conditie, het lopen en het uitvoeren van transfers – bijvoorbeeld opstaan uit een stoel of omdraaien in bed – te verbeteren. Balans, houding en conditie worden doorgaans behandeld met een beweegprogramma waarbij de fysiotherapeut stimuleert dit ook in eigen omgeving te oefenen. Het lopen en het maken van een transfer trainen ze bijvoorbeeld door de bewegingen heel bewust uit te voeren. Zo kunnen moeilijke transfers beter opgesplitst worden in meerdere bewegingen die in kleine stapjes achter elkaar uitgevoerd moeten worden. Een andere, veel gebruikte methode, is om te lopen op een ritme als de voeten dreigen vast te plakken of als passen langzaam kleiner worden.
Op de volgende websites is meer informatie te vinden over de ziekte van Parkinson en het ParkinsonNet
Leer ons beter kennen