Parkinson

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening, hierbij sterven zenuwcellen af die voor de aanmaak van dopamine zorgen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan dopamine in de hersenen, dit tekort zorgt voor het ontwikkelen van symptomen die bij de ziekte optreden. Naarmate de ziekte vordert nemen de klachten toe en breiden deze zich uit. De ziekte begint vaak tussen de leeftijd van 60-65 jaar. Waarom iemand die ziekte van Parkinson krijgt is nog niet bekend, er is wel een vermoeden dat genetische factoren en omgevingsfactoren een rol spelen.

Parkinson

Symptomen

De meest voorkomende symptomen bij de ziekte van Parkinson zijn:

  • Bewegingstraagheid, ook wel bradykinesie. Het starten van een beweging kan moeilijk zijn, maar ook traagheid tijdens het bewegen kan voorkomen.
  • Spierstijfheid, ook wel rigiditeit. Er is een verhoogde spierspanning aanwezig in bijvoorbeeld de armen, benen en de romp.
  • Schudden, trillen of beven van een ledemaat, ook wel tremor. Vaak is deze tremor aanwezig in rust.
  • . 

Parkinson

Behandeling

Wij zijn aangesloten bij het ParkinsonNet. Dit is een landelijk netwerk waar ruim 3700 zorgverleners bij aangesloten zijn. Het doel is om door krachten te bundelen en de expertise te vergroten van de zorgverleners om een zo best mogelijke zorg te leveren voor mensen met de ziekte van Parkinson / a-typische parkinsonisme.

Fysiotherapeuten en oefentherapeuten Cesar en Mensendieck proberen de balans, lichaamshouding, lichamelijke conditie, het lopen en het uitvoeren van transfers – bijvoorbeeld opstaan uit een stoel of omdraaien in bed – te verbeteren. Balans, houding en conditie worden doorgaans behandeld met een beweegprogramma waarbij de fysiotherapeut stimuleert dit ook in eigen omgeving te oefenen. Het lopen en het maken van een transfer trainen ze bijvoorbeeld door de bewegingen heel bewust uit te voeren. Zo kunnen moeilijke transfers beter opgesplitst worden in meerdere bewegingen die in kleine stapjes achter elkaar uitgevoerd moeten worden. Een andere, veel gebruikte methode, is om te lopen op een ritme als de voeten dreigen vast te plakken of als passen langzaam kleiner worden.

Op de volgende websites is meer informatie te vinden over de ziekte van Parkinson en het ParkinsonNet

www.parkinson-vereniging.nl

www.parkinsonnet.nl  

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

1 week ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Fysio Volleybal toernooi! @saskiaijsseldijk eerste rondje van jou voor de gratis reclame? Team “Berkelse Elegancie” ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
🏀 🤕 👍🚀 𝐍𝐢𝐞𝐮𝐰 𝐒𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠𝐬𝐯𝐞𝐫𝐛𝐚𝐧𝐝: 𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐅𝐢𝐯𝐞 & 𝐅𝐲𝐬𝐢𝐨- 𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥𝐞 𝐓𝐡𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞 𝐁𝐚𝐬! 🚀De eerste samenwerking voor het volgende seizoen is gesloten. We zijn verheugd om aan te kondigen dat High Five een sportieve samenwerking aangaat met Fysio- en Manuele Therapie Bas voor het komende seizoen! 🏀💪Waarom deze samenwerking?Bas Verdegaal, oud-basketballer, brengt met zijn bedrijf een berg aan ervaring en expertise mee naar ons Plus Programma. Met een achtergrond in zowel de sport als de fysiotherapie, zijn Bas en zijn collega’s perfect gepositioneerd om onze atleten van het Plus Programma te ondersteunen bij hun fysieke ontwikkeling.We kijken ernaar uit om samen te werken met @basverdegaal en @hannah_joosten en zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking onze Plus Programma atleten enorm ten goede zal komen.Blijf ons en Fysio Bas volgen voor updates over deze nieuwe samenwerking! 🌟#highfivetilburg #fysiotherapie #samenwerking #tilburgbasketball #h5plusprogram #sport #gezondheid ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook

2 weeks ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Onze topper Anne vandaag in de krant! ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest