claudicatio Intermittens

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen is de lekenterm voor claudicatio intermittens.

Etalagebenen is eigenlijk ook geen aandoening maar een symptoom bij het perifeer arteriaal vaatlijden (PAV). De term is ontstaan doordat mensen met PAV pijnklachten tijdens het lopen ervaren en daardoor stilstaan voor etalages. Deze pijn ontstaat door een vernauwing of zelfs complete afsluiting van de slagader in de benen. Deze vernauwing komt door vetafzetting aan de wand van de slagader. Oorzaken zijn bijvoorbeeld roken en het hebben van suikerziekte. Pijnklachten zitten in het been waar de vernauwing zit, deze vernauwing zit wel een stuk boven de plek waar de pijn zit.

Etalagebenen

De behandeling

De behandeling van claudicatio intermittens bij fysio- en manuele therapie Bas bestaat uit looptraining onder begeleiding.

Uit onderzoek is gebleken dat de pijnvrije loopafstand verbeterd als men onder begeleiding de loopafstand opbouwt. Dit komt onder meer doordat er door de pijn heen gelopen dient te worden. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook helpen om adviezen in de leefstijl te geven. Van belang is dat u dagelijks traint, in het begin zelfs 2 a 3 keer per dag om de loopafstand op te bouwen. In eerste instantie traint u 2 a 3 keer per week onder begeleiding van de fysiotherapeut. Nadat de klachten verminderen wordt dit afgebouwd. Door telkens tot net voor uw maximale loopafstand te lopen vergroot u uiteindelijk uw maximaal pijnvrije loopafstand.