Hoofdpijn klachten

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn. Niet alle soorten hoofdpijn zijn met fysiotherapie te verhelpen. Toch zijn er een aantal soorten hoofdpijn waarbij fysiotherapie en manuele therapie zeer effectief zijn. Dat dit effectief is wordt middels wetenschappelijk onderzoek ook ondersteunt.
Therapie is effectief bij de vormen Tension-Type-Headache (spierspanningshoofdpijn), cervicogene hoofdpijn (blokkering bovenste nekwervels) en in sommige gevallen ook bij Migraine.

Hieronder zal er een korte beschrijving staan wat de bovenste vormen van hoofdpijn inhoudt en welke therapie hiervoor geschikt is.

Tension-Type-Headache

TTH of spierspanningshoofdpijn

TTH zit vaak aan beide kanten van het hoofd. Het begint aan de achterkant van de schedel en trekt door naar de voorkant. Vaak wordt dit als een milde tot matige pijn ervaren met een drukken en klemmend gevoel. Het kan van 30 minuten tot 7 dagen duren. Het komt het meeste voor bij mensen tussen de 30 en de 40 maar ook andere leeftijden kunnen deze vorm van pijn krijgen. Vrouwen hebben ook iets meer kans op deze vorm van hoofdpijn.
Deze vorm van hoofdpijn komt verreweg het meeste voor in Nederland.

Therapie
Uit onderzoek is gebleken dat fysiotherapie effectief is bij deze vorm van hoofdpijn. Therapie zal het aanpassen van de houding van de nek en bovenrug, het verminderen van de spanning van de spieren rondom de nek, het vrij maken van de bewegingen in de gewrichten van de nek en het versterken van de nekspieren inhouden. Ook is gebleken dat therapie effectiever is dan het beleid van de huisarts, zowel voor de korte als langer termijn.

Migraine

Migraine hoofdpijn

Migraine is misschien wel de meeste bekende vorm van pijnklachten aan het hoofd. Het gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Het is een heftige vorm waarbij u soms wel enkele dagen uitgeschakeld kan zijn. Het kan 4 tot 72 uur duren. De klacht zit vaak aan 1 kant van het hoofd.

Therapie
Bij migraine is het zeker verstandig om het beleid in overleg met de huisarts af te stemmen (medicatie). Vaak kan er echter wel verbetering worden geboekt door therapie. Het in balans brengen van de beweeglijkheid van de nek, de spanning van de nekspieren en het optimaliseren van de houding en stabiliteit van de nek kan gunstige effecten hebben op uw klacht. Gezien de aard en de heftigheid kan therapie middel het Mulligan Concept u zeker een stuk de goede richting op helpen.

Kijk hier wat het Mulligan Concept voor u kan betekenen.

Cervicogene Hoofdpijn

blokkering bovenste nekwervels

Cervicogene hoofdpijn is pijn die ontstaat vanuit een blokkering van de bovenste 3 nekwervels. Door een disfunctie van deze wervels worden zenuwen geprikkeld die in verbinding staan met het hoofd. Hierdoor kunt u op verschillende plekken op uw hoofd pijnklachten ervaren. Vooral rond en boven de ogen, aan de zijkant van uw hoofd of bovenop uw hoofd. De pijn zit vaak aan 1 kant van het hoofd. Het is vaak een heftige pijn die een stekende pulserende ervaring geeft. De hoofdpijn kan uren tot enkele dagen aanhouden. Vrouwen hebben 4 maal meer kans dan mannen op deze pijn waarbij de piekleeftijd midden 40 is.

Therapie
Middels specifieke testen kan de manueel therapeut onderzoeken of u last heeft van cervicogene hoofdpijn. Het vrij maken van de beweging middels mobilisaties en manipulaties is effectief gebleken, vooral als dit gecombineerd wordt met oefeningen die u thuis kunt uitvoeren.

Lees meer over Manuele Therapie bij Cervicogene Hoofdpijn.

Kijk hier wat manuele therapie voor u kan betekenen.

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

3 weeks ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Er zijn ergere locaties om een cursus te hebben ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Wij wensen jullie allemaal fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling! Bedankt voor het vertrouwen in 2023 en tot ziens in 2024!🎄🥂🍾 Josie, Anne, Inge en Bas ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
“De nieuwe wachtkamer” 🤣 ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest