Hoofdpijn klachten

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn. Niet alle soorten hoofdpijn zijn met fysiotherapie te verhelpen. Toch zijn er een aantal soorten hoofdpijn waarbij fysiotherapie en manuele therapie zeer effectief zijn. Dat dit effectief is wordt middels wetenschappelijk onderzoek ook ondersteunt.
Therapie is effectief bij de vormen Tension-Type-Headache (spierspanningshoofdpijn), cervicogene hoofdpijn (blokkering bovenste nekwervels) en in sommige gevallen ook bij Migraine.

Hieronder zal er een korte beschrijving staan wat de bovenste vormen van hoofdpijn inhoudt en welke therapie hiervoor geschikt is.

Tension-Type-Headache

TTH of spierspanningshoofdpijn

TTH zit vaak aan beide kanten van het hoofd. Het begint aan de achterkant van de schedel en trekt door naar de voorkant. Vaak wordt dit als een milde tot matige pijn ervaren met een drukken en klemmend gevoel. Het kan van 30 minuten tot 7 dagen duren. Het komt het meeste voor bij mensen tussen de 30 en de 40 maar ook andere leeftijden kunnen deze vorm van pijn krijgen. Vrouwen hebben ook iets meer kans op deze vorm van hoofdpijn.
Deze vorm van hoofdpijn komt verreweg het meeste voor in Nederland.

Therapie
Uit onderzoek is gebleken dat fysiotherapie effectief is bij deze vorm van hoofdpijn. Therapie zal het aanpassen van de houding van de nek en bovenrug, het verminderen van de spanning van de spieren rondom de nek, het vrij maken van de bewegingen in de gewrichten van de nek en het versterken van de nekspieren inhouden. Ook is gebleken dat therapie effectiever is dan het beleid van de huisarts, zowel voor de korte als langer termijn.

Migraine

Migraine hoofdpijn

Migraine is misschien wel de meeste bekende vorm van pijnklachten aan het hoofd. Het gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Het is een heftige vorm waarbij u soms wel enkele dagen uitgeschakeld kan zijn. Het kan 4 tot 72 uur duren. De klacht zit vaak aan 1 kant van het hoofd.

Therapie
Bij migraine is het zeker verstandig om het beleid in overleg met de huisarts af te stemmen (medicatie). Vaak kan er echter wel verbetering worden geboekt door therapie. Het in balans brengen van de beweeglijkheid van de nek, de spanning van de nekspieren en het optimaliseren van de houding en stabiliteit van de nek kan gunstige effecten hebben op uw klacht. Gezien de aard en de heftigheid kan therapie middel het Mulligan Concept u zeker een stuk de goede richting op helpen.

Kijk hier wat het Mulligan Concept voor u kan betekenen.

Cervicogene Hoofdpijn

blokkering bovenste nekwervels

Cervicogene hoofdpijn is pijn die ontstaat vanuit een blokkering van de bovenste 3 nekwervels. Door een disfunctie van deze wervels worden zenuwen geprikkeld die in verbinding staan met het hoofd. Hierdoor kunt u op verschillende plekken op uw hoofd pijnklachten ervaren. Vooral rond en boven de ogen, aan de zijkant van uw hoofd of bovenop uw hoofd. De pijn zit vaak aan 1 kant van het hoofd. Het is vaak een heftige pijn die een stekende pulserende ervaring geeft. De hoofdpijn kan uren tot enkele dagen aanhouden. Vrouwen hebben 4 maal meer kans dan mannen op deze pijn waarbij de piekleeftijd midden 40 is.

Therapie
Middels specifieke testen kan de manueel therapeut onderzoeken of u last heeft van cervicogene hoofdpijn. Het vrij maken van de beweging middels mobilisaties en manipulaties is effectief gebleken, vooral als dit gecombineerd wordt met oefeningen die u thuis kunt uitvoeren.

Lees meer over Manuele Therapie bij Cervicogene Hoofdpijn.

Kijk hier wat manuele therapie voor u kan betekenen.

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

1 week ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Fysio Volleybal toernooi! @saskiaijsseldijk eerste rondje van jou voor de gratis reclame? Team “Berkelse Elegancie” ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
🏀 🤕 👍🚀 𝐍𝐢𝐞𝐮𝐰 𝐒𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠𝐬𝐯𝐞𝐫𝐛𝐚𝐧𝐝: 𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐅𝐢𝐯𝐞 & 𝐅𝐲𝐬𝐢𝐨- 𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥𝐞 𝐓𝐡𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞 𝐁𝐚𝐬! 🚀De eerste samenwerking voor het volgende seizoen is gesloten. We zijn verheugd om aan te kondigen dat High Five een sportieve samenwerking aangaat met Fysio- en Manuele Therapie Bas voor het komende seizoen! 🏀💪Waarom deze samenwerking?Bas Verdegaal, oud-basketballer, brengt met zijn bedrijf een berg aan ervaring en expertise mee naar ons Plus Programma. Met een achtergrond in zowel de sport als de fysiotherapie, zijn Bas en zijn collega’s perfect gepositioneerd om onze atleten van het Plus Programma te ondersteunen bij hun fysieke ontwikkeling.We kijken ernaar uit om samen te werken met @basverdegaal en @hannah_joosten en zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking onze Plus Programma atleten enorm ten goede zal komen.Blijf ons en Fysio Bas volgen voor updates over deze nieuwe samenwerking! 🌟#highfivetilburg #fysiotherapie #samenwerking #tilburgbasketball #h5plusprogram #sport #gezondheid ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook

2 weeks ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Onze topper Anne vandaag in de krant! ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest