Nekpijn klachten

Welke soorten nekpijn zijn er?

Nekpijn, wie heeft er nou nog nooit last van gehad? Er zijn ook veel verschillende soorten nekklachten die je kunt ontwikkelen. De meeste mensen zullen last hebben van de zogenaamde a-specifieke nekpijn. Maar ook een radiculair syndroom, een motor-control-impairment of klachten na een whiplash komen vaak voor! Moeilijke termen, hieronder vind u misschien waar u last van heeft.

Nekpijn klachten

A-specifieke nekpijn

Dit is een verzamelterm voor veel soorten nekpijn, denk hierbij aan een stijve nek of verhoogde spierspanning in uw nekspieren. Nekpijn komt voor op alle leeftijd en in veel verschillende omstandigheden. Bij mensen die lang achter het bureau zitten of bij monteurs die veel omhoog moeten kijken. Kenmerken van nekpijn zijn moeite met draaien, buigen en strekken van de nek. Daarnaast ervaren mensen veel spanning in de nekspieren. Risicofactoren voor het ontwikkelen van nekklachten zijn vrouw zijn, hogere leeftijd, hoge werkdruk, (ex)roker, voorgeschiedenis met rug- en nekpijn en het hebben van een slechte psychologische gezondheid.

Een speciale vorm van nekpijn is het motor control impairment, oftewel een slechte stabiliteit van de nek. Kenmerken hiervan zijn; moeite om het hoofd omhoog te houden, moeite met statische houdingen, vaak zelf de nek kraken, de nek zit vaak vast, klikkende en knakkende geluiden, stijf gevoel in de spieren, vermoeid gevoel aan het einde van de dag. Dit komt relatief vaak voor!

Therapie
Na een gedegen onderzoek om de oorzaak van het probleem te achterhalen kunnen er veel verschillende soorten behandelingen geschikt zijn. Vaak zijn het verbeteren van de beweeglijkheid van de nek, het verbeteren van de houding, het ontspannen van de spieren en het opbouwen van de kracht en stabiliteit van de nek geschikt om de klachten te doen verminderen.

Dit hangt echter erg af van waar het probleem in de nek precies zit.

Bij een slechte stabiliteit van de nek kan oefentherapie u erg goed helpen, door de nek stabieler te maken kunt u uw klachten fors verminderen!

Uitstraling in de arm

Radiculair syndroom

Mensen die hiervan last hebben klagen over tintelingen of gevoelsveranderingen in de arm. Hoesten, niezen of persen kan de pijn in de arm soms doen verergeren. Ook kan de kracht in de arm afgenomen zijn. Deze klacht komt vaak voor in combinatie met nekklachten. Meestal zijn er wel al eerder nekklachten geweest in het verleden. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen, vooral in de leeftijd tussen de 40 en 60. Bij ongeveer 25% kan er sprake zijn van een hernia, bij ongeveer 75% komt de klacht uit slijtage van de nek.

Therapie
Manuele therapie in combinatie met oefeningen is effectief op het verminderen van de pijn en beperking. Soms blijkt uit het onderzoek echter dat het verstandiger is om eerst aanvullend onderzoek te doen via de huisarts. Uw manueel therapeut kan u hierover adviseren.

Vraag een consult manuele therapie aan!

 

Whiplash nekpijn

Whiplash

U heeft een (auto) ongeluk gehad. Vaak merkt u pas de dag erna wat dit met uw nek heeft gedaan. Klachten zijn zeer grote stijfheid in de nek en een zeer beperkte beweeglijkheid. Ook kunnen duizeligheid, dubbelzien of misselijkheid optreden. Dit is een klacht om serieus te nemen! Verstandig ook om zeker naar de huisarts te gaan om schade uit te sluiten.

Laat u in ieder geval nakijken door een specialist!

Therapie
Als schade is uitgesloten bent u vaak bij de Manueel Therapeut aan het juiste adres.
Stap voor stap het lichaam laten herstellen is hier het toverwoord, onderschat dit niet!
Het verbeteren van de beweeglijkheid van de nek, het zelf weer in beweging komen en het ontspannen van de weke delen zijn hier belangrijk en essentieel.

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

2 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Er zijn ergere locaties om een cursus te hebben ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Wij wensen jullie allemaal fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling! Bedankt voor het vertrouwen in 2023 en tot ziens in 2024!🎄🥂🍾 Josie, Anne, Inge en Bas ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
“De nieuwe wachtkamer” 🤣 ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest