schouderklachten

Welke schouderklachten zijn er?

De schouder, het meest beweeglijke gewricht van het menselijk lichaam. Niet gek dat hier ook vaak pijnklachten aan ontstaan.

De meest voorkomende is de inklemming, vroeger het subacromiaal impingement, nu ook sub-acromiaal pijn syndroom (SAPS) genoemd.
Daarnaast komt er, vaak bij bovenhandse sporters, ook wel een instabiliteit voor in de schouder. Door trauma kunnen er helaas ook een hoop dingen stuk gaan in de schouder, denk hierbij aan uw labrum, het sleutelbeen of de bovenarm. Ook kan er door slijtage misschien een operatie nodig zijn? U merkt het, er kan nogal wat mis zijn aan de schouder waardoor u klachten kunt krijgen.

De meest voorkomende schouderklachten zullen wij hieronder bespreken.

Schouderklachten

Sub-Acromiaal Pijn Syndroom

Deze schouderklacht zit aan de voorzijde van uw schouder met vaak ook aan de zijkant van de schoudertop uitstralende pijn. De meest pijnlijke bewegingen zijn het zijwaarts heffen of het naar binnen draaien van de schouder (jas aantrekken). Het zijwaarts heffen wordt in ons vakgebied ook wel de painfull arc genoemd, de pijnlijke hoek, waar tussen 70 en 110 graden zijwaarts heffen de meeste pijn optreedt.

De bewuste spier, de supraspinatus, wordt in deze hoek ingeklemd waardoor hij pijnlijk wordt. Waardoor wordt hij ingeklemd? Goede vraag.
Tussen de top van de schouder en de kop van de bovenarm zit een ruimte waar deze spier samen met een slijmbeurs zit. Door verschillende oorzaken, waaronder een verkeerde stand van de schouder, een verkeerd bewegingspatroon van uw schouderblad of extra botgroei kan er verminderde ruimte komen. Hierdoor kunt u pijnklachten ervaren.

Therapie
Veel technische gepraat, maar wat kunnen wij eraan doen? Gelukkig vaak best veel; het in balans brengen van de schouder is een precisie zaak. De beweeglijkheid van de schouder, de gehele schoudergordel, de nek en bovenrug moet goed zijn. De borst- en rugspieren moeten niet te lang of kort zijn maar in balans. De sturing van het schouderblad tijdens het bewegen moet in orde zijn. Soms is het schouderkapsel ook wel eens te kort. Bij langdurige gevallen ontstaat er zelfs weleens kalkafzetting op de schouderspier waarbij shockwave weer erg goed kan helpen. U begrijpt het al, een hoop zaken waar door de fysiotherapeut aan gewerkt kan worden.

Schouderklachten

Instabiliteit

Doordat de schouder zo’n beweeglijk gewricht is, gaat het ook wel eens mis. Vooral bij bovenhandse sporters wil de schouder wel eens (sub-)luxeren oftewel uit de kom gaan. Deze schouderklacht kan zeer pijnlijk zijn en kan ook schade opleveren aan het schouderkapsel of aan het labrum, laat dit altijd nakijken door een specialist. Door rust wordt de schouder weer wat stijver wat gunstig is voor de stabiliteit. Niet altijd is dit genoeg, specifieke training om de spieren rondom de schouder zo sterk te maken dat de schouder steeds stabieler wordt is vaak wel noodzakelijk. Vooral om herhaling te voorkomen.

 

Schouderklachten

Post-operatief

Heeft u net een schouderoperatie gehad of staat deze gepland? Ook hierbij kunnen wij u helpen om uw doelen weer te verwezenlijken. Wij hebben kennis van veel soorten revalidatietrajecten door specifieke opleidingen hiervoor te volgen, heeft u hierover vragen neem dan contact met ons op.
Denk hierbij aan een schouderprothese, een stabiliserende operatie, een neerplastiek met of zonder spierscheur of andere operaties.
Wij helpen u om het maximale uit de schouder te halen.

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

2 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Fysio Volleybal toernooi! @saskiaijsseldijk eerste rondje van jou voor de gratis reclame? Team “Berkelse Elegancie” ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
🏀 🤕 👍🚀 𝐍𝐢𝐞𝐮𝐰 𝐒𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠𝐬𝐯𝐞𝐫𝐛𝐚𝐧𝐝: 𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐅𝐢𝐯𝐞 & 𝐅𝐲𝐬𝐢𝐨- 𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥𝐞 𝐓𝐡𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞 𝐁𝐚𝐬! 🚀De eerste samenwerking voor het volgende seizoen is gesloten. We zijn verheugd om aan te kondigen dat High Five een sportieve samenwerking aangaat met Fysio- en Manuele Therapie Bas voor het komende seizoen! 🏀💪Waarom deze samenwerking?Bas Verdegaal, oud-basketballer, brengt met zijn bedrijf een berg aan ervaring en expertise mee naar ons Plus Programma. Met een achtergrond in zowel de sport als de fysiotherapie, zijn Bas en zijn collega’s perfect gepositioneerd om onze atleten van het Plus Programma te ondersteunen bij hun fysieke ontwikkeling.We kijken ernaar uit om samen te werken met @basverdegaal en @hannah_joosten en zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking onze Plus Programma atleten enorm ten goede zal komen.Blijf ons en Fysio Bas volgen voor updates over deze nieuwe samenwerking! 🌟#highfivetilburg #fysiotherapie #samenwerking #tilburgbasketball #h5plusprogram #sport #gezondheid ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook

2 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Onze topper Anne vandaag in de krant! ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest