Knieklachten

Wat voor knieklachten zijn er?

Knieklachten zijn er in alle soorten en maten. Toch valt het op dat er wel verschillende type knieklachten te onderscheiden zijn.
Er zijn bepaalde knieklachten die veel voorkomen bij sporters. Dit zijn dan de trauma’s die zijn opgelopen tijdens een wedstrijd. Enkele voorbeelden hiervan zijn een kruisbandblessure of een meniscusletsel. Ook zie je vooral bij jongere sporters veel knieklachten rondom de knieschijf. Daarnaast zie je vooral bij de 50+ veel problemen met slijtage aan het kniegewricht. Hieronder lees je wat voor soorten knieklachten er zijn en wat Fysio- en Manuele Therapie Bas in Tilburg voor je kan betekenen.

Voorste- of achterste kruisbandletsel

De voorste- en achterste kruisband zorgen voor stabiliteit in je kniegewricht. Vooral de voor- en achterwaartse stabiliteit wordt door deze banden intact gehouden. Tijdens sporten komen er grote krachten op je kniegewricht. Hierdoor bestaat er in sommige gevallen de kans dat je bijvoorbeeld je knie verdraaid. Vaak gebeurt dit in een gebogen en gedraaide stand van je knie. Soms zelfs in combinatie met meniscusletsel, dit noemen we dat de ‘unhappy triad’. Wanneer je kruisbanden zijn aangedaan zie je vaak dat je knie veel pijn doet, veel zwelling heeft en meestal ook een blauwverkleuring van je knie ontstaat. Je kan je knie ook niet goed gebruiken de eerste periode. Laat eerst altijd onderzoek doen door de specialist. Mocht je kruisbandletsel hebben opgelopen, wat kan blijken uit klinisch onderzoek, een MRI of een kijkoperatie dan heb je twee opties; een conservatieve behandeling of een operatie. Hieronder lees je wat dit inhoud.

Fysiotherapie Tilburg Knie
Knie pijn

Conservatieve behandeling

Is je kruisband slechts opgerekt? Heb je je kruisband niet nodig tijdens actieve sporten? Of ben je simpelweg misschien wel te oud voor een kruisbandoperatie? Dan is een conservatieve behandeling wel geschikt voor jou.
Een conservatieve behandeling houdt in dat de knie zonder operatie weer zo goed als mogelijk wordt gemaakt met hulp van de fysiotherapeut.
De fysiotherapeut zal er eerst voor zorgen dat je knie weer goed beweegt, dat er zo min mogelijk zwelling in je gewricht zit en dat alle spieren soepel zijn. Daarna zal er gedurende +/- 3 maanden getraind worden op de stabiliteit, coördinatie en kracht van je knie. Natuurlijk hangt alles af van het doel wat je voor ogen hebt. Een nog actieve sporter zal een sterkere knie moeten hebben dan iemand die niet sport.

Kruisband operatie

Na een kruisband operatie staat je een relatief lange revalidatieperiode te wachten. Houdt rekening met een totale hersteltijd van 9 maanden tot 1 jaar. De eerste 6 weken revalidatie staan in het teken van relatieve rust. Oefeningen om de beweeglijkheid van de knie te bevorderen zijn essentieel. Ook moet de knie vrij zijn van vocht en dienen de littekens soepel te zijn. Daarnaast moet je goed met krukken leren lopen. Het belangrijkste is dat je weer je quadriceps leert aan te spannen. Week 6 tot 13 staan in het teken van kracht-, stabiliteits- en coördinatietraining. Ook zal de conditie opgebouwd worden middels cardio- en looptraining. Na 3 maanden wordt de intensiteit van de training opgevoerd. Ook mag er weer gedraaid worden over de geopereerde knie. Na 5/6 maanden zal de sportspecifieke revalidatie beginnen en wordt je klaargestoomd voor de terugkeer naar je sport.

Meniscusletsel

Meniscusletsel ontstaat vaak na trauma of door slijtage. Vaak is er sprake van een verdraaiing. Kenmerkende klachten nadien zijn vocht, slotklachten en instabiliteit. Een meniscus kan op veel verschillende manier beschadigd zijn. Afhankelijk van de ernst en mate van beperking kan besloten worden tot een operatie of tot een conservatief traject. Bij een operatie kan de meniscus bijgeknipt worden met een relatief korte herstelperiode (6-12 weken) of een meniscushechting met een langere herstelperiode (3-6 maanden). Bij een conservatief traject wordt de belastbaarheid middels therapie weer opgebouwd. Na 6 weken wordt geëvalueerd of de knie weer voldoende hersteld is om de sportactiviteiten te hervatten.

Binnen- of buitenband letsel

Binnen- of buitenbandletsel komt vaak voor met een trauma waar een inwerkende kracht aan de binnen- en buitenzijde van de knie is aangekomen. Hierdoor kunnen de banden verrekt, ingescheurd of geheel gescheurd zijn. Middels echografie kan er duidelijk gemaakt worden wat er aan de hand is. Kenmerkende pijnklachten zijn pijn en zwelling aan de binnen- of buitenland. Daarnaast is er vaak pijn bij het einde van de strek en buigbeweging. Therapie zal bestaan uit het herstellen van de belastbaarheid van de knie.

Pijn aan de voorzijde van de knie (ventrale kniepijn)

Ventrale kniepijn, herkenbaar aan pijn rondom de knieschijf. Bijvoorbeeld bij traplopen, rennen of hurken. Vaker bij vrouwen dan bij mannen. Meeste klachten in de leeftijd van 13-30. Veel voorkomend bij sporten waarbij knie gebogen gebruikt wordt (hockey, basketbal). Pijn komt vaak door verkeerde sporing van de knieschijf. Herstellen van de normale beweeglijkheid van de knie is essentieel. Taping, oefentherapie en mobilisatie zijn onderdelen om deze klacht te verhelpen.

Artrose knie (knieprothese)

slijtage van de knie, vaak voorkomend bij 55+ers. Kenmerkend zijn opstartklachten, kraken, stijfheid en functieverlies. Manuele therapie kan u helpen het gewricht weer goed te laten bewegen, vooral in combinatie met beweging (fietsen). Mocht er teveel slijtage in de knie aanwezig zijn is het een optie om een röntgenfoto te laten maken om de slijtage in beeld te brengen. Wordt er gekozen voor een totale knie prothese staat u voor een revalidatie van 3 tot 6 maanden. De eerste weken moet u rustig aan doen en lichte oefeningen doen. Na 5/6 weken kunt u actiever revalideren om de functie van de knie weer te herstellen. Dit om te zorgen dat u alles weer kunt zonder pijn in uw knie.