Knieklachten

Welke soorten Knieklachten zijn er?

Slijtage van de heup, niemand zit er op te wachten. Helaas komt het vaak voor en dient de heup vervangen te worden door een prothese. Kenmerkende klachten zijn startproblemen, kraken en pijnklachten in de lies of lage rug. Manuele therapie kan een eventuele operatie (tijdelijk) uitstellen door uw heup soepel te houden. Mocht de gewrichtsspleet echt te klein worden door kraakbeenverlies dient de heup vervangen te worden.

Een heupprothese is momenteel een standaard ingreep met weinig risico. Er zijn wel duidelijke leefregels de eerste periode na de operatie. Informeer hiervoor bij uw fysiotherapeut. De totale revalidatie zijn 3 tot 6 maanden duren, afhankelijk van uw fitheid en wensen.

Knieklachten

Voorste- of achterste kruisbandletsel

De voorste- en achterste kruisband zorgen voor stabiliteit in je kniegewricht. Vooral de voor- en achterwaartse stabiliteit wordt door deze banden intact gehouden. Tijdens sporten komen er grote krachten op je kniegewricht. Hierdoor bestaat er in sommige gevallen de kans dat je bijvoorbeeld je knie verdraaid. Vaak gebeurt dit in een gebogen en gedraaide stand van je knie. Soms zelfs in combinatie met meniscusletsel, dit noemen we dat de ‘unhappy triad’. Wanneer je kruisbanden zijn aangedaan zie je vaak dat je knie veel pijn doet, veel zwelling heeft en meestal ook een blauwverkleuring van je knie ontstaat. Je kan je knie ook niet goed gebruiken de eerste periode.

Laat eerst altijd onderzoek doen door de specialist. Mocht je kruisbandletsel hebben opgelopen, wat kan blijken uit klinisch onderzoek, een MRI of een kijkoperatie dan heb je twee opties; een conservatieve behandeling of een operatie. Hieronder lees je wat dit inhoud.

Conservatieve behandeling
Is je kruisband slechts opgerekt? Heb je je kruisband niet nodig tijdens actieve sporten? Of ben je simpelweg misschien wel te oud voor een kruisbandoperatie? Dan is een conservatieve behandeling wel geschikt voor jou.
Een conservatieve behandeling houdt in dat de knie zonder operatie weer zo goed als mogelijk wordt gemaakt met hulp van de fysiotherapeut.
De fysiotherapeut zal er eerst voor zorgen dat je knie weer goed beweegt, dat er zo min mogelijk zwelling in je gewricht zit en dat alle spieren soepel zijn. Daarna zal er gedurende +/- 3 maanden getraind worden op de stabiliteit, coördinatie en kracht van je knie. Natuurlijk hangt alles af van het doel wat je voor ogen hebt. Een nog actieve sporter zal een sterkere knie moeten hebben dan iemand die niet sport.

Kruisband operatie
Na een kruisband operatie staat je een relatief lange revalidatieperiode te wachten. Houdt rekening met een totale hersteltijd van 9 maanden tot 1 jaar. De eerste 6 weken revalidatie staan in het teken van relatieve rust. Oefeningen om de beweeglijkheid van de knie te bevorderen zijn essentieel. Ook moet de knie vrij zijn van vocht en dienen de littekens soepel te zijn. Daarnaast moet je goed met krukken leren lopen. Het belangrijkste is dat je weer je quadriceps leert aan te spannen. Week 6 tot 13 staan in het teken van kracht-, stabiliteits- en coördinatietraining. Ook zal de conditie opgebouwd worden middels cardio- en looptraining. Na 3 maanden wordt de intensiteit van de training opgevoerd. Ook mag er weer gedraaid worden over de geopereerde knie. Na 5/6 maanden zal de sportspecifieke revalidatie beginnen en wordt je klaargestoomd voor de terugkeer naar je sport. 

Knieklachten

Meniscusletsel

Meniscusletsel ontstaat vaak na trauma of door slijtage. Vaak is er sprake van een verdraaiing. Kenmerkende klachten nadien zijn vocht, slotklachten en instabiliteit. Een meniscus kan op veel verschillende manier beschadigd zijn. Afhankelijk van de ernst en mate van beperking kan besloten worden tot een operatie of tot een conservatief traject. Bij een operatie kan de meniscus bijgeknipt worden met een relatief korte herstelperiode (6-12 weken) of een meniscushechting met een langere herstelperiode (3-6 maanden). Bij een conservatief traject wordt de belastbaarheid middels therapie weer opgebouwd. Na 6 weken wordt geëvalueerd of de knie weer voldoende hersteld is om de sportactiviteiten te hervatten.

 

Knieklachten

Binnen- of buitenband letsel

Binnen- of buitenbandletsel komt vaak voor met een trauma waar een inwerkende kracht aan de binnen- en buitenzijde van de knie is aangekomen. Hierdoor kunnen de banden verrekt, ingescheurd of geheel gescheurd zijn. Middels echografie kan er duidelijk gemaakt worden wat er aan de hand is. Kenmerkende pijnklachten zijn pijn en zwelling aan de binnen- of buitenland. Daarnaast is er vaak pijn bij het einde van de strek en buigbeweging. Therapie zal bestaan uit het herstellen van de belastbaarheid van de knie.

Knieklachten

voorzijde (ventrale kniepijn)

Ventrale kniepijn, herkenbaar aan pijn rondom de knieschijf. Bijvoorbeeld bij traplopen, rennen of hurken. Vaker bij vrouwen dan bij mannen. Meeste klachten in de leeftijd van 13-30. Veel voorkomend bij sporten waarbij knie gebogen gebruikt wordt (hockey, basketbal). Pijn komt vaak door verkeerde sporing van de knieschijf. Herstellen van de normale beweeglijkheid van de knie is essentieel. Taping, oefentherapie en mobilisatie zijn onderdelen om deze klacht te verhelpen.

Knieklachten

Artrose (knieprothese)

slijtage van de knie, vaak voorkomend bij 55+ers. Kenmerkend zijn opstartklachten, kraken, stijfheid en functieverlies. Manuele therapie kan u helpen het gewricht weer goed te laten bewegen, vooral in combinatie met beweging (fietsen). Mocht er teveel slijtage in de knie aanwezig zijn is het een optie om een röntgenfoto te laten maken om de slijtage in beeld te brengen. Wordt er gekozen voor een totale knie prothese staat u voor een revalidatie van 3 tot 6 maanden. De eerste weken moet u rustig aan doen en lichte oefeningen doen. Na 5/6 weken kunt u actiever revalideren om de functie van de knie weer te herstellen. Dit om te zorgen dat u alles weer kunt zonder pijn in uw knie.

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

3 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Fysio Volleybal toernooi! @saskiaijsseldijk eerste rondje van jou voor de gratis reclame? Team “Berkelse Elegancie” ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
🏀 🤕 👍🚀 𝐍𝐢𝐞𝐮𝐰 𝐒𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠𝐬𝐯𝐞𝐫𝐛𝐚𝐧𝐝: 𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐅𝐢𝐯𝐞 & 𝐅𝐲𝐬𝐢𝐨- 𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥𝐞 𝐓𝐡𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞 𝐁𝐚𝐬! 🚀De eerste samenwerking voor het volgende seizoen is gesloten. We zijn verheugd om aan te kondigen dat High Five een sportieve samenwerking aangaat met Fysio- en Manuele Therapie Bas voor het komende seizoen! 🏀💪Waarom deze samenwerking?Bas Verdegaal, oud-basketballer, brengt met zijn bedrijf een berg aan ervaring en expertise mee naar ons Plus Programma. Met een achtergrond in zowel de sport als de fysiotherapie, zijn Bas en zijn collega’s perfect gepositioneerd om onze atleten van het Plus Programma te ondersteunen bij hun fysieke ontwikkeling.We kijken ernaar uit om samen te werken met @basverdegaal en @hannah_joosten en zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking onze Plus Programma atleten enorm ten goede zal komen.Blijf ons en Fysio Bas volgen voor updates over deze nieuwe samenwerking! 🌟#highfivetilburg #fysiotherapie #samenwerking #tilburgbasketball #h5plusprogram #sport #gezondheid ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook

3 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Onze topper Anne vandaag in de krant! ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest