Vergoedingen & Verzekeringen

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie

DTF betekend dat u direct een afspraak kunt maken bij de fysiotherapeut. Sinds 01 januari 2006 hoeft u geen verwijzing meer de hebben van de huisarts of specialist om in behandeling te komen. Bij sommige indicaties is het wel noodzakelijk een verwijzing te hebben.

 

Screening

De fysiotherapeut is verplicht om tijdens de intake te beginnen met een screening. De fysiotherapeut bekijkt middels een kort vraaggesprek (max 10 minuten) of u met uw klachten op de juiste plek bent of dat u doorgestuurd wordt naar de huisarts. Er kunnen hier vragen gesteld worden die niet direct van toepassing zijn op de klacht waarmee u komt. Na afloop van de screening wordt indien geïndiceerd doorgegaan met het vraaggesprek en het onderzoek naar uw klacht.

Uw huisarts wordt na afloop middels een korte brief op de hoogte gesteld van de screening, mits u in behandeling bent genomen.

Verwijzingen

U mag altijd met een verwijzing naar de fysiotherapeut komen. Maar u bent dit niet in alle gevallen verplicht.
Het is alleen noodzakelijk een verwijzing mee te nemen als u chronische fysiotherapie krijgt. Dit houdt in dat u langdurig (langer dan 3 maanden) fysiotherapie nodig heeft.

Basisverzekering

U krijgt alleen vergoeding uit de basisverzekering als u jonger dan 18 bent. Daarnaast krijgt u fysiotherapie uit de basisverzekering als u een chronische aandoening heeft, dit geldt wel pas vanaf uw 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen dient u uit uw aanvullende verzekering te vergoeden. Als u niet aanvullend verzekerd bent dient u deze zelf te vergoeden. Indien u vergoeding krijgt uit uw basisverzekering komen de eerste kosten, mits u deze niet elders heeft gemaakt, middels het eigen risico voor uw eigen rekening.

Fysiotherapie tot 18 jaar?

Als kind bent u vanuit de basisverzekering tot 18 behandelingen vergoed voor fysiotherapie. Dit dient natuurlijk wel doelmatige zorg te zijn. Naast de 18 behandelingen uit de basisverzekering kan het zijn dat u een aanvullende verzekering heeft die nog meer fysiotherapie vergoed.Indien een kind een chronische verwijzing heeft wordt hier gelijk en blijvend uit de basisverzekering vergoed. Dit werkt dus anders dan bij een volwassene. Bij een volwassene moeten de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering worden betaald bij een chronische verwijzing.

Aanvullende Verzekering

Indien u voor een niet-chronische behandeling in aanmerking komt wordt de fysiotherapie vergoed uit de aanvullende verzekering. Dit is een aantal behandelingen of bedrag welke u per kalenderjaar mag inzetten van uw zorgverzekeraar. Er bestaan veel verschillende soorten aanvullende verzekeringen met veel of weinig behandelingen. Deze verzekering bepaald, naast de ernst van uw klacht, hoe vaak u therapie kan krijgen per kalenderjaar. 

Uw fysiotherapeut kan tijdens de intake bekijken hoe u verzekerd bent en u voor en tijdens de behandelingen van op de hoogte stellen. Elk jaar kunt u deze verzekering aanpassen, voor het goed vergelijken van deze verzekeringen raad ik deze website aan: 

Vergelijkingsite

Chronische fysiotherapie

Bij het ingaan van de chronische fysiotherapie dient u de eerste 20 behandelingen uit uw aanvullende verzekering te vergoeden, u mag ze ook zelf betalen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk wanneer u geopereerd bent en een revalidatie traject ingaat. Heeft u chronische fysiotherapie voor meerdere jaren is de aanvullende verzekering van minder belang omdat u het chronische traject voortzet en niet elk jaar de eerste 20 behandelingen hoeft te vergoeden. Dit geldt dan alleen bij de start van de therapie

U heeft recht op chronische fysiotherapie als u op de volgende lijst voorkomt:

Chronische aandoeningen

Zoals u op bovenstaande website kunt lezen heeft u recht op chronische fysiotherapie bij bepaalde aandoeningen en na operaties. Als u hierna in aanmerking komt voor een revalidatietraject dient u een verwijzing mee te nemen van uw huisarts of specialist.

Heeft u na aanleiding van dit artikel vragen over uw vergoedingen of verzekeringen? Stel gerust uw vraag middels ons contactfomulier.

 

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

3 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Er zijn ergere locaties om een cursus te hebben ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Wij wensen jullie allemaal fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling! Bedankt voor het vertrouwen in 2023 en tot ziens in 2024!🎄🥂🍾 Josie, Anne, Inge en Bas ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
“De nieuwe wachtkamer” 🤣 ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest