Rugpijn klachten

Welke soorten rugpijn zijn er?

Lage rugpijnen is de meest gehoorde en behandelde klacht. Bijna iedereen krijgt er in zijn leven wel eens of meerdere keren mee te maken. Hoe komt dit nou? Vaak is er sprake van een verkeerde belasting van het lichaam of is deze niet in balans. Zwaar werk, veel zitten, weinig beweging helpen hier ook niet aan mee. In het kort kan gezegd worden dat er een paar soorten rugklachten te onderscheiden vallen, de a-specifieke en de specifieke rugklachten.

De a-specifieke rugklachten kunnen komen uit een verminderde beweeglijkheid van de rug, het bekken of de heupen. Een instabiliteit van de rug ligt hier ook vaak aan ten grondslag.

Specifieke lage rugpijn die door de fysiotherapeut te behandelen zijn noemen wij een lumbaal radiculair syndroom (hernia?). Lees hieronder meer wat wij voor u kunnen betekenen bij lage rugklachten.

Rugpijn klachten

A-specifieke lage rugpijn

U kunt te maken hebben dat u moeilijk kunt buigen, opstaan of opstrekken. In sommige acute gevallen kunt u tijdelijk helemaal niets meer met uw rug. Het probleem kan zitten op verschillende plekken in uw lichaam. Denk hierbij in eerste instantie aan een beperkte beweeglijkheid van uw lage rug, uw middenrug, uw bekken en uw heupen. Daarnaast zie je bij vaak terugkomende lage rugklachten dat er sprake is van een instabiliteit van de lage rug. Kenmerken hierbij zijn het frequent erin schieten, statische houdingen verergeren de klacht, bewegen verminderd de klacht en pijn bij tillen. Soms zie je echter dat het probleem veel verder of dieper zit, denk hierbij aan een beenlengte verschil of een houdingsafwijking.

Therapie

Uw fysio- of manueel therapeut gaat na een uitgebreid vraaggesprek waarin alle situaties die van belang zijn worden besproken middels een gedegen onderzoek bekijken waar bij u het probleem zit waardoor u rugklachten ervaart. Alle bovenstaande facetten worden, indien nodig geacht, bekeken en beoordeeld. Uit deze gegevens komen we samen tot een behandelplan waarbij wij gelijk een verwachting kunnen uitspreken hoe het beloop van de klacht zal zijn.

Wilt u nu eindelijk verlost worden van uw rugklacht? Kijk eens wat wij voor u kunnen betekenen!

Rugpijn klachten

Lumbaal Radiculair syndroom

Bij deze klacht staan voornamelijk de klachten in het been op de voorgrond, al is er vaak ook rugpijn aanwezig. De pijn zit vaak in 1 been, welke scherp is. Hoesten, niezen en persen verergert deze klacht. Vaak heeft u al eerder last gehad van uw lage rug. Ook komen krachtsverlies en gevoelsstoornissen voor. Het komt vaker voor bij mensen met zware lichamelijk arbeid die veel moeten bukken en draaien. Ook veel onderweg zijn in de auto, langdurig roken of veel joggen en/of wandelen kunnen meespelen in dit verhaal.

Therapie
Niet altijd is therapie verstandig voor u. Wat vaak wel erg kan helpen is het in kaart brengen van de klacht en het screenen van deze klacht in een tijdsvak van ongeveer 6 weken. In sommige gevallen kunnen wij middels therapie ook de klacht verlichten. Indien nodig nemen wij contact op met uw huisarts om de situatie te bespreken. Met dit soort klachten wordt vaak voor een afwachtend beleid gekozen omdat het natuurlijke herstel vaak gunstig is. Uw therapeut kan dit voor u in de gaten houden en u aan de zijlijn coachen en begeleiden.

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

3 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Er zijn ergere locaties om een cursus te hebben ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Wij wensen jullie allemaal fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling! Bedankt voor het vertrouwen in 2023 en tot ziens in 2024!🎄🥂🍾 Josie, Anne, Inge en Bas ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
“De nieuwe wachtkamer” 🤣 ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest