Anouk Bottger behaalt Claudicatio certificaat

door | apr 16, 2017 | Fysionieuws

Claudicatio certificaat

Op 11 februari 2017 heeft onze collega Anouk Bottger haar certificaat voor claudicatio intermittens behaald. Claudicatio is een moeilijke naam voor mensen met etalagebenen. Ook is Anouk ingeschreven bij ClaudicatioNet waardoor we direct in contact staan met de vaatchirurgen tijdens uw behandeling. Door het behalen van dit certificaat en het voltooien van de opleiding kan Anouk iedereen met vaatproblemen op een deskundige manier begeleiden.

Claudicatio Tilburg

Claudicatio certificaat

Revalidatie etalagebenen

Bij een revalidatie voor etalagebenen komt wel het een en ander kijken. Vooral de combinatie tussen het aanleren van een actievere leefstijl en het verbeteren van de leefgewoontes is essentieel tijdens de behandeling. Pijnklachten tijdens het bewegen, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, worden vaak opgepakt als signalen om te stoppen met bewegen. Van groot belang is om deze pijnklachten te leren, deels, te negeren. Zelfstandig, zonder hulp van een therapeut, is dit enorm lastig. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut veel betere resultaten geeft op de pijnvrije loopafstand. Dit is uiteraard vergeleken met een groep mensen met etalagebenen die zelfstandig zonder begeleiding geprobeerd hebben meer te bewegen.

Veranderen leefstijl

Bij mensen met etalagebenen is er een grote groep die een leefstijl heeft aangeleerd die niet bevorderend is voor de bloedvaten. Roken, ongezond eten, weinig bewegen al dan niet in combinatie met een aandoening als bijvoorbeeld diabetes zijn veelvoorkomende kenmerken. Vaak wordt niet ingezien wat deze factoren voor invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de bloedvaten. Uw therapeut kan u hier op een goede manier over inlichten en eventuele alternatieve aandragen. We proberen u zelf te laten inzien en te begrijpen wat goed is voor uw lichaam, uiteraard zonder enige vorm van dwang.

Wat is claudicatio eigenlijk?

Etalagebenen is de lekenterm voor claudicatio intermittens. Etalagebenen is eigenlijk ook geen aandoening maar een symptoom bij het perifeer arteriaal vaatlijden (PAV). De term is ontstaan doordat mensen met PAV pijnklachten tijdens het lopen ervaren en daardoor stilstaan voor etalages. Deze pijn ontstaat door een vernauwing of zelfs complete afsluiting van de slagader in de benen. Deze vernauwing komt door vetafzetting aan de wand van de slagader. Oorzaken zijn bijvoorbeeld roken en het hebben van suikerziekte. Pijnklachten zitten in het been waar de vernauwing zit, deze vernauwing zit wel een stuk boven de plek waar de pijn zit.

Meer weten over claudicatio? Kijk verder op onze website.

Update 08-05-2017

Ook therapeut Bas Verdegaal heeft inmiddels zijn claudicatio certificaat behaald en zich aangesloten bij ClaudicatioNet. De cursus, gegeven door het NPi, is erop gericht de claudicatio patiënt zo optimaal mogelijk te begeleiden en te revalideren.

 

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

5 days ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Inge is vandaag aanwezig bij het MDO van ParkinsonNet waar ze sinds enkele maanden lid van is. Door lid te zijn van dit netwerk waar je een uitgebreide opleiding voor moet volgen kun je mensen met de ziekte van Parkinson optimaal begeleiden in hun proces! Zet hem op Inge! ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook

4 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Deze toppers zijn alweer 5 jaar bij ons! Gefeliciteerd @struijkanne @ingevdheij en super bedankt voor de afgelopen 5 jaar. 💐💐 ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook

5 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Vanaf donderdag 17 november bieden wij 1x per maand in samenwerking met Merel Coenders van Gewoon Diëtetiek een samenwerking aan op het gebied van diëtiek en fysiotherapie. Denk hierbij aan overgewicht, spiermassaverlies, Covid-19, prikkelbare darm etcetc.Interesse? Neem even contact met ons op! ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest