Nieuwe Led verlichting geplaatst bij Fysiotherapie Bas

Fysiotherapie Tilburg
Fysiotherapie Tilburg

Afgelopen maand is de oude verlichting vervangen en verplaatst door nieuwe LED verlichting. Dit is niet alleen een stuk zuiniger maar oogt ook een stuk frisser. Al met al een nieuwe look voor onze fysiotherapie praktijk in Tilburg. Kom je ook eens kijken, klik dan op http://www.fysiotherapiebas.nl

Effect van een manipulatieWetenschapsraporter: Het neurofysiologische effect van manipulatieHoewel we als manueel therapeut waarschijnlijk vaak gebruik maken van een high velocity trust manipulatie (HVLA), is het werkingsmechanisme van deze interventie onduidelijk. Het ‘recht zetten’ of andere vorm van biomechanische uitleg is ondertussen redelijk uit het veld verdwenen, gezien velen zijn opgeleid met het model van Bialosky. In dit model komen diverse mechanismen samen in zowel het neurologische als immunologische systeem. Een recent verschenen narratieve review van Gevers-Montoro et al (31 maart ’21) vertelt wat er op dit moment bekend is hierover.Ze vertellen in hun review dat spinale manipulatie lijkt te werken op:• Lokaal via vermindering van oxydative stress (ROS vermindering)• Lokaal via pro inflamamtoire cytokinine reactie• Lokaal via cortisol vrijgave (conflicterend bewijs)• Lokaal via substance p vrijgave (conflicterend bewijs)• Segmentaal inhibite van nociceptive processen• Spinaal inhibitie van temporele summatie• Spinaal inhibitie van centrale sensitisatie• Supraspinale activatie van descenderende inhibitoire systemen (waaronder conditioned pain modulation)• Supraspinale veranderingen in pijn-gerelateerde breinregio’s (waaronder placebo werking zoals verwachtingen, aandacht etc, maar ook evt therapeutische alliantie e.d.)Hoewel voor al deze potentiële werkingsmechanismen enig bewijs is gevonden in diverse studies, is hiermee niet aan te geven welk mechanisme meer dominant is dan de ander. Tevens is het onduidelijk hoe deze werkingsmechanismen geoptimaliseerd kunnen worden. Er is evidentie dat de plek van de manipulatie niet allesbepalend is (gezien de vele centrale mechanismen die geactiveerd lijken te worden), hoewel er ook aanwijzingen zijn dat manipulatie op de locatie van de meeste gevoelige plek een groter effect heeft (Nim et al 2020). Mogelijk komt dit door optimalisatie van de segmentale nociceptieve inhibitie en een placebo effect (meer overeenkomt met verwachting van de patient). Het blijft nog onduidelijk op welke manier we hier als therapeut mee om moeten gaan, omdat er nog onvoldoende duidelijkheid is.Toekomstige studies zullen zich moeten richten op het in kaart brengen van de grootte van bovengenoemde effecten en het optimaliseren van het gebruik maken van deze effecten (waaronder techniek keuzes). Ook staan de bevindingen in deze review los van communicatieve aspecten welke gegeven worden tegelijk met de manipulatie (het narratief van de behandeling) en additionele interventies en hun interactie met de manipulatie.Er is nog veel te ontdekken over de manipulatieve technieken!Bron: Gevers-Montoro C, Provencher B, Descarreaux M, Ortega de Mues A, Piché M. Neurophysiological mechanisms of chiropractic spinal manipulation for spine pain. Eur J Pain. 2021 Mar 31. doi: 10.1002/ejp.1773. Epub ahead of print. PMID: 33786932.
View on Facebook

3 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Stoediebol👨‍🎓
View on Facebook

4 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Namens ons team een fijne kerst🎄🎅 gewenst en een goede jaarwisseling!🎆 Ondanks het rare jaar bedankt voor het vertrouwen en tot 2021! Blijf gezond!
View on Facebook

Vorig jaar waren de behandelkamers al aan de beurt met een nieuwe look en dito plafond met LED verlichting. Nu was het de beurt aan de oefenzaal, de wachtkamer, de hal en het toilet. De verlichting is mogelijk gemaakt door http://www.lightstore.nl.