Shockwave therapie bij hielspoor klachten bij Fysio- en Manuele Therapie Bas in Tilburg West

door | aug 17, 2017 | Fysionieuws

Shockwave therapie bij hielspoor klachten

Pijnlijk zeg, die eerste stappen als ik ochtends uit bed stap. Het lijkt wel of er een kiezeltje onder mijn hak zit. Ook als ik ga lopen nadat ik even gezeten heb krijg ik een felle stekende pijn onder mijn voet.
Mijn werk in de bediening kan ik niet goed uitvoeren, veel lopen zit er momenteel niet in.’’

 

Herkent u dit? Het zou zo maar kunnen zijn dat u last heeft van een hielspoor, oftewel een fasciitis plantaris. Benieuwd wat dit is en wat u er eventueel tegen kunt doen om het te verhelpen? Lees dan dit artikel.

Wat is een hielspoor?

Onder de voet zit een grote spier die dezelfde lijn volgt als de boog onder je voet. De spier loopt van je hak naar je tenen en is verantwoordelijk voor een stukje stabiliteit in je voet en helpt de tenen te klauwen zodat je stevig kunt staan. Deze spier heet de plantar fascia, ook wel de peesplaat onder je voet genoemd.
Deze peesplaat krijgt de gehele dag veel krachten te verduren want hij wordt belast als je loopt, springt of rent. Overbelasting ligt hierbij natuurlijk dan ook op de loer.

Hoe krijg ik klachten aan deze peesplaat?

Dit kunnen verschillende redenen zijn, vaak gehoorde oorzaken van overbelasting zijn;

 • Veel lopen of stilstaan
 • Gewichtstoename
 • Doorgezakte voeten
 • Wandeltochten in heuvelachtig gebied/bergen
 • Verkorte spieren in de kuit
 • Veel rennen of springen

  Bij deze activiteiten kan het gebeuren dat de peesplaat overbelast raak en gaat ontsteken (fasciitis plantaris). Op den duur kan het gebeuren dat bij de aanhechting van de pees aan het bot een stukje verkalking (hielspoor) optreedt. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen op een kiezeltje te lopen en een zeer scherpe pijn ervaren.

Symptomen Hielspoor

 • Pijn bij eerste passen uit bed of stoel
 • Pijn bij het lopen op blote voeten
 • Scherpe pijn onder de hiel

Behandeling hielspoor

De behandeling van het hielspoor kan op verschillende manieren gebeuren. Essentieel is dat de spanning (tonus) van de peesplaat onder de voet minder wordt. Een goede behandeling hiervoor is shockwave therapie. Mocht er sprake zijn van een verkalking onder de hiel is ook de shockwave therapie de best bewezen therapie hiervoor. Een gemiddelde behandeling shockwave kost tussen de 4-8 behandeling bij hielspoorklachten.
Naast de shockwave therapie kan ondersteunend de peesplaat worden getaped om hem te ondersteunen.
Daarnaast kan er bij iedere behandeling bekeken worden welke factoren nog meer een rol spelen, denk hierbij aan;

 • Stand van de voeten
 • Spanning en lengte van de kuiten
 • Beweeglijkheid van de gewrichten in enkel en voet
 • Kracht en stabiliteit van enkel en voet

Shockwave therapie

Wilt u meer weten over shockwave therapie bij hielspoorklachten of weten voor welke pijnklachten u shockwave nog verder zeer effectief kan inzetten lees dan eens verder op onze site.
Ook kunt u via onze site contactgegevens vinden om een afspraak in te plannen of eventuele vragen te stellen.

Leer ons beter kennen 

Het laatste nieuws

5 days ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Inge is vandaag aanwezig bij het MDO van ParkinsonNet waar ze sinds enkele maanden lid van is. Door lid te zijn van dit netwerk waar je een uitgebreide opleiding voor moet volgen kun je mensen met de ziekte van Parkinson optimaal begeleiden in hun proces! Zet hem op Inge! ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook

4 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Deze toppers zijn alweer 5 jaar bij ons! Gefeliciteerd @struijkanne @ingevdheij en super bedankt voor de afgelopen 5 jaar. 💐💐 ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook

5 months ago

Fysio- en Manuele Therapie Bas
Vanaf donderdag 17 november bieden wij 1x per maand in samenwerking met Merel Coenders van Gewoon Diëtetiek een samenwerking aan op het gebied van diëtiek en fysiotherapie. Denk hierbij aan overgewicht, spiermassaverlies, Covid-19, prikkelbare darm etcetc.Interesse? Neem even contact met ons op! ... Bekijk meerZie minder
Bekijk op Facebook
Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest